Valgordel Veiligheid

Het is niet voor iedereen duidelijk wat een valgordel, of valbeveiliging, is. En eigenlijk is dat best wel gek. Het is toch belangrijk de veiligheid van de mens op één te houden? Bewustwording is cruciaal om de veiligheid bij werkzaamheden hoog te houden. Valbeweging zorgt dus voor de veiligheid binnen werkzaamheden. Het voorkomt dat werkers van hoogtes vallen, of juist opgevangen worden. 

 

Valgevaar

Officieel is er sprake van valgevaar bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte. Sommige bedrijven laten hun werkers al een valbeveiliging dragen bij 1,5 meter hoogte. Deze hoogte kan voor werkers al vervelend uitpakken. Daarbij werken deze mensen vaak met zware voorwerpen, dus is het extra belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook is het mogelijk dat sommige werkers boven water of wegens moeten werken. Wanneer een werker dan valt, kan dat fataal zijn. Daarbij moeten deze werkers ook valgordels dragen bij sparingen in vloeren. Sparing is een term uit de bouw. Hierbij gaat het om in een beton aangebrachte uitsparing waar later leidingen in doorgevoerd worden.

 

Valbeveiliging wordt dus ingezet als er werkzaamheden op hoogte uitgevoerd worden. Denk hierbij aan bruggen over water en snelwegen, maar ook aan daken. Een valgordel is helaas niet verplicht, waardoor er tegenwoordig nog ongelukken gebeuren op hoogtes.

 

Verschillende soorten

Bij verschillende soorten werkzaamheden horen natuurlijk verschillende soorten materialen. Er zijn zes verschillende soorten materialen om werkers op hoogte te beschermen.

 

  1. Looppaden. Beschermt de dakbedekking en geeft veilige looproutes aan voor de werkers;
  2. Ladders. Klimvoorzieningen om hoger gelegen werkplekken te bereiken;
  3. Hekwerk en borstwering. De meeste veilige oplossing als er regelmatig werkzaamheden aan de dakrand uitgevoerd worden zijn hekwerk of borstwering;
  4. Persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze middelen worden gebruikt om een val te stoppen door middel van een rail- of kabelsysteem;
  5. Markering. Wat eventueel kan helpen is markering op 4 meter van de dakrand. Zo weten de werkers wanneer ze extra voorzichtig moeten zijn;
  6. Ankerpunten en kabelsystemen. Zo kan een werker vrij bewegen over het dak en zich vast zekeren aan een ankerpunt of kabelsysteem.

 

Verschil

Er zijn twee manieren om werkers op hoogte te beschermen: gebiedsbegrenzing en valbeveiliging. Het verschil is onduidelijk voor sommige, maar toch is het belangrijk het verschil te kennen.

 

Zoals al eerder vermeld beschermt een valgordel de gebruiker bij een val. Het vangt de werken op hoogte als het ware op.

 

Een gebiedsbegrenzing systeem voorkomt dat de gebruiker op een plek komt waar hij vanaf zou kunnen vallen. Dat is natuurlijk fijn, maar kan werkers op hoogte belemmeren in het werk.

 

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *